Historiek

Eind de jaren zestig is er een schuchter begin. Enkele sportievelingen waaronder de gebroeders Claes, Jef en Juul, Raymond Dubois, Ludo Persoons en Raymond Camps gingen regelmatig op zondag een toerke lopen. De afstand steeg langzaam van vier kilometer naar dertien en het aantal lopers van enkelen tot een hele meute. Zo een joggingsloop startte elke zondag om tien uur waarbij het eerste halfuur de spieren werden losgewerkt op de fit-o-meter. Om half elf wandelde de groep richting manège, de plaats van afspraak voor het vertrek. Dit ritueel bestaat nog steeds.

Enkele jaren later werd ook op donderdagavond gelopen naar Averbode en de groep sportievelingen groeide aan. Het werd een soort vriendenkring, een joggersvereniging maar dan zonder voorzitter, zonder kas, zonder naam. Na de joggings werd er bij een verfrissend pintje nagepraat en gelachen in Ter Scoete, en het is daar dat tussen pot en pint talrijke initiatieven ontstonden zoals de Bosloop, de 3-daagse hoogtestage in Duitsland, de jogging naar Scherpenheuvel (in 2018 voor de 39ste keer) , ....

Een van de pioniers, Raymond Dubois, zou de stichter en de bezieler worden van de Bosvrienden. Zijn sociaal en onbaatzuchtig engagement, zijn morele correctheid en typerende stiptheid werkten aanstekelijk. Hij was de charismatishe spilfiguur en dank zij hem werden we een groep vrienden. Na de jaarlijkse jogging naar Scherpenheuvel herdenken we hem in de Mariahal. Ondertussen zijn we een heuse vereniging geworden met officiële statuten en 225 aangesloten leden. Er is tevens een sterk samenwerkingsverband met joggingclub Group Tessenderlo en de sportraad van Tessenderlo.